MKB-vriendelijkste gemeente

Gemeenten worden continu gestimuleerd om hun dienstverlening aan ondernemers te verbeteren. Ondernemers verwachten professionele en snelle dienstverlening en kijken kritisch naar de prestaties van de overheid.

MKB-vriendelijkste gemeente
In dit kader voert Lexnova in opdracht van MKB-Nederland iedere twee jaar het onderzoek naar de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland uit. Het belangrijkste doel van deze verkiezing is het 'prikkelen' van gemeenten om hun dienstverlening aan ondernemers te verbeteren. In dit landelijke onderzoek onder alle gemeenten wordt de dienstverlening gemeten vanuit de perceptie van de ondernemer. Deze beleving is subjectief, maar zij ligt wel ten grondslag aan de daadwerkelijke beslissingen die een ondernemer neemt.

Deelname aan standaard- en extrapeiling

Gemeenten kunnen zich aanmelden voor actieve deelname aan het onderzoek naar de mkb-vriendelijkste gemeente 2018. Kijk voor meer informatie over het onderzoek naar de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland op of www.mkbvriendelijkstegemeente.nl of neem contact op met Ilse Elslo, projectleider onderzoek binnen Lexnova, op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l of 050-313 11 33.


Ondernemerspeiling in gemeenten
Lexnova heeft samen met MKB-Nederland een instrument ontwikkeld om de dienstverlening van gemeenten in kaart te brengen. Dit instrument is gebaseerd op vier pijlers, te weten:

1. Tevredenheid van de ondernemers over de eigen gemeente;
2. Het imago van de gemeente bij ondernemers buiten de gemeente;
3. Communicatie en beleid met betrekking tot het midden- en kleinbedrijf;
4. De beleving van de gemeentelijke lasten (prijs/kwaliteitsverhouding).

Daarnaast kan er extra informatie gegenereerd worden door gemeentespecifieke vragen aan de basisvragenlijst toe te voegen.

Unieke benchmark
Lexnova heeft jarenlange ervaring met het verrichten van onderzoek naar dienstverlening aan ondernemers. We vergelijken de onderzoeksresultaten van uw gemeente met andere gemeenten in onze benchmark. Hierdoor weten wij de resultaten in het juiste kader te plaatsen en om te zetten in heldere conclusies en concrete aanbevelingen ter verbetering van de dienstverlening. Met de resultaten kunt u direct aan de slag!

Onderzoek 2015-2016
Eind 2016 is het onderzoek MKB-vriendelijkste gemeente voor 2015-2016 afgerond. Hierbij is de overijsselse gemeente Rijssen-Holten als MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland benoemd. Bekijk hier de landelijke top-100 en de top-20 van grote gemeenten in Nederland.

Adviseurs, onderzoekers en managers van Lexnova: betrokken, creatief en professioneel. Samen met u maken wij het verschil!