Marktpotentieel van opleidingen

In het HBO is sprake van een toenemend en wisselend aanbod van masteropleidingen, bachelors en associate degrees. Om te bepalen of er in de markt genoeg potentie aanwezig is voor een opleiding, verricht Lexnova marktonderzoek naar de kansrijkheid ervan. Het gaat daarbij om het verkrijgen van input voor de macrodoelmatigheidstoets, waarbij het accent ligt op een instroomonderzoek onder potentiĆ«le studenten, data-analyse en een arbeidsmarktonderzoek in het werkveld. 

Lexnova is specialist in onderwijsland en brengt de werkelijke opleidingsbehoeften voor u in kaart. Tot onze klantenkring behoren meer dan 10 hogescholen verspreid over heel Nederland.


dubbelcheck

Macrodoelmatigheidstoets
Een opleiding is op langere termijn pas levensvatbaar als aan zowel de instroomkant (potentiĆ«le studenten) als aan de uitstroomkant (arbeidsmarkt) een duidelijke vraag naar de opleiding bestaat. Wij laten ons bij de methodiek en uitvoering van dit type onderzoek leiden door de Minister van OCW opgestelde 'Beleidsregel doelmatigheid hoger onderwijs 2014' (kortweg: De Beleidsregel). Deze Beleidsregel is richtinggevend voor het onderzoek en de onderzoeksresultaten kunnen op directe wijze als input worden gebruikt bij onderdelen van de aanvraag van de macrodoelmatigheidstoets.

Voor de volledigheid treft u hier de aanmaakformulieren aan, zoals deze door de CDHO zijn gepubliceerd:

Aanvraagformulier macrodoelmatigheidstoets nieuwe opleiding

Aanvraagformulier macrodoelmatigheidstoets nevenvestiging

Aanvraagformulier macrodoelmatigheidstoets verplaatsing

Format samenvatting aanvraag

Formulier melding nevenvestiging of verplaatsing naar Centre of expertise 

DUO-formulier

Meer weten?
Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact opnemen met Heike Delfmann, projectleider bij Lexnova, op 050 313 11 33 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Adviseurs, onderzoekers en managers van Lexnova: betrokken, creatief en professioneel. Samen met u maken wij het verschil!